Ondanks het slechte weer hebben de weergoden geen invloed gehad op het succes de vijfde editie van CFBeachdance bij strandpaviljoen Woodstock 69. Net zoals de voorgaande edities was het weer lekker ‘chillen’ op het strand, genieten van de prachtige zonsondergang, maar vooral even vergeten dat je doodziek bent.

Maar het was niet alleen maar plezier. Er werd ook serieus onderzoek gedaan. 21 mensen hebben deelgenomen aan het onderzoek bij de longfunctiebus van het CF Centrum Utrecht. Bij binnenkomst werd hen gevraagd een sputumkweek in te leveren en dat zelfde te doen bij het weggaan. Onderzocht wordt wat de invloeden zijn wanneer verschillende cf-ers bij elkaar zijn en of dit een gevaar oplevert voor de overdracht van Pseudomonas-bacterien. Daarbij speelt ook een rol of het bij elkaar zijn in de open lucht minder gevaarlijk is dan in een gesloten ruimte.

Feest
Om 18.00 uur was het zover en begon het echte CF Beachdance. Er was een vol programma met o.a. nieuw talent Billy Blaze. Hij heeft een spetterende show neergezet en werd gevolgd door onze huis CF DJ Feliks Stevens. Na DJ Feliks was het tijd voor DJ Tiggo, gevolgd door Peter Gelderblom, Artento Divini en Ernesto Vs Bastian, die afsloot met de bijzondere versie van 65 Roses (klinkt als Cystic Fibrosis in het Engels). Ieder jaar is deze afsluiting weer een ‘kippenvel’-moment.
Dit jaar zijn er toegangskaarten verkocht aan bezoekers die spontaan langs kwamen. Er zijn 149 kaarten verkocht en de opbrengst van deze kaarten gaat rechtstreeks naar de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichting (NCFS).

Impressie
Deze impressie is geschreven door Robert Stoelenga en geeft zeer goed weer wat het gevoel dat cf-ers hebben bij CFBeachdance.

“De muziek was weer heerlijk met o.a. DJ Ernesto en ook DJ Felix draait altijd lekkere muziek. En het was leuk om weer eens een aantal 'soortgenoten' te zien. Het aparte is dat er tegenwoordig echt een vermenging ontstaat tussen 'prétransplantaal' en 'posttransplantaal'. Het moet wel apart zijn om vrienden en vriendinnen, waarmee je jaren van 'sputumdelen' en allerlei ziekenhuisopnames ineens 'gescheiden' wordt doordat de één 'door' is en de ander niet. De ander die er nog niet aan moet denken. Vooral als je bedenkt wat je moet doormaken om überhaupt in aanmerking te komen voor een transplantatie. Het is niet even een diplomaatje halen of zo. Te zien dat een hartsvriend of -vriendin ineens een totaal ander leven krijgt, kan wellicht iets om jaloers op te zijn, maar volgens mij ook iets om vertrouwen uit te krijgen. Dat er uitkomst is als het niet meer goed met je gaat en je de wanhoop nabij bent. Al moet je er tegenwoordig wel heel erg lang kracht en moed voor hebben.

En voor mij als oudgediende... Ik weet al bijna niet meer hoe het is om in de tijd te leven van bezig zijn met sputum ophoesten, sprayen, ziekenhuisopnames,.... het lijkt in een vorig leven. Ik vergeet soms bijna hoe het was om continue in een ziekenhuis te moeten liggen, de angst of je wel op tijd longen krijgt. Nu sommige mensen weer helemaal zien opleven na tijden van diepe ellende en uitzichtloosheid is toch wel iets heel erg moois. Jammer dat zo weinig mensen dit kunnen zien, zoveel mensen op gaan in hun eigen leventje. Ik heb het weer even mogen aanschouwen van anderen, en realiseer me weer dat ik een enorme geluksvogel ben. Het maakt ook alles dat ik moeilijk vind in het leven ineens een stuk minder belangrijk.
En toch, iedereen moet nu eenmaal zijn eigen leven leven. Je kunt wel dromen, fantaseren, kijken naar een ander, jaloers zijn op een ander, graag het leven willen hebben van een ander, het helpt je niets verder. Wat je krijgt en dat krijg je punt. Niet meer en niet minder."

Met dank aan:
DEB Benelux (www. deb.nl), de Verrassingstas (www.verrassingstas.nl), Fun Shirts (www.funshirts.nl), Dreamflyer (www.dreamflyer.nl), Ricoh Nederland (www.ricoh.nl), Chris Lans, (www.x10c.com/gallery/CFbeachdance2009) Sihi (www.sihi.nl), Novotel Schiphol Airport (www.accor.nl) de heer D.J. Ebbing uit Wassenaar, UMC en WKZ, Pro-emium www.pro-emium.nl alle DJ’s, Woodstock 69, (www.woodstock69.nl) en de Kitesurfer en boarders, Reddingsbrigade (www.reddingsbrigade-bloemendaal.nl) alle medewerkers en vrijwilligers.

Flyer 2009

flyer2009