CF Beachdance is een contactdag voor mensen met de erfelijke en ongeneeslijke ziekte Cystic Fibrosis (CF), ook wel bekend als Taaislijmziekte. Eens per jaar is er een dag waar mensen met CF even kunnen ‘ontsnappen’ aan hun ziekte en alle problemen en beperkingen die dit met zich mee brengt. Het is vooral een dag om elkaar te treffen en te kunnen zien hoe het met hun lotgenoten gaat.


Dit jaar waren de weergoden CF Beachdance bijzonder gunstig gestemd. De opkomst was daarom bijzonder groot; ruim 75 mensen met CF hebben zich op en top vermaakt op het Bloemendaalse strand. De gastvrijheid van Woodstock 69 was wederom heel bijzonder. Kosten nog moeite werden gespaard om te voorzien in alle mogelijke gemakken voor de bezoekers van CF Beachdance. Dit jaar heeft Woodstock alle extra kosten, twee pagodetenten die een sfeervolle CF lounge vormden voorzien van limonade en vele varianten snoep, voor hun rekening genomen. Voor alle vrijwilligers was er een geweldig lunchbuffet en voldoende munten om drankjes te kunnen nuttigen. Behalve dat Woodstock alle kosten van CF Beachdance heeft voldaan, schenkt Woodstock 69 nog eens een extra 3000 euro aan de Nederlandse Cystic Fibrosis Stichtingvoor wetenschappelijk onderzoek voor een langer en beter leven van mensen met CF.


De mensen van de verrassingstas hebben met de verkoop van pluche (CF) apen 1500 euro opgehaald wat ook naar de NCFS gaat.
Het muzikale gedeelte is ingevuld door DJ Jean, die ruim de tijd heeft genomen om met de mensen met CF op de foto te gaan en een swingende set heeft gedraaid, gevolgd door DJ Feliks Stevens die zelf ook CF heeft. Daarna hebben de aanstormende talenten van Dutch Heroes het overgenomen tot de heel bijzondere afsluiting van DJ Ernest vs Bastian met zijn versie van 65 Roses. 65 Roses is een hit van de Australische band Wolverines en gaat over de ziekte Cystic Fibrosis. Vlak voor de afsluiting van Beachdance is even stil gestaan bij de mensen die er niet meer bij waren omdat ze de oneerlijke strijd tegen CF hebben verloren. Tevens was er een ‘pre-listen’ van een nieuwe versie van 65 Roses, uitgebracht door een Nederlands artiesten duo.


De Reddingsbrigade heeft voor het vervoer over het strand gezorgd zodat bezoekers die fysiek de afstand naar Woodstock niet konden overbruggen toch uitgerust op de feestplek kwamen. Ook was er weer veel belangstelling voor het varen waarvan veel bezoekers hebben genoten. Een grote groep heeft onder deskundige leiding kennis kunnen maken met surfen en skimboarden. Het is ieder jaar weer heel bijzonder om te ervaren hoe deze groep vrijwilligers van de Reddingsbrigade als een goed geoliede machine de logistiek verzorgt.


Veel mensen met CF hebben in alle rust genoten van het lekkere weer en vooral van het weerzien van hun lotgenoten. Er zitten heel bijzondere en hechte vriendschappen tussen. Ruim 50 mensen hebben zich aangemeld voor CF Beachdance, maar zaterdag verscheen een behoorlijk aantal mensen die nieuw waren binnen het netwerk van CF Beachdance. Zij konden zo kennis maken met de bijzondere sfeer en band die er onderling tussen mensen met CF bestaat. CF Beachdance is uitgegroeid tot een begrip binnen de wereld van CF.


Het bijzondere van CF Beachdance is dat het geheel draait op de gastvrijheid van Woodstock, de inzet van de Reddingsbrigade, de ondersteuning van vrijwilligers en de DJ’s die allemaal gratis komen draaien. Maar er is meer. Dit jaar heeft weer een groot aantal mensen met CF die van ver komen, kunnen overnachten in het luxueuze Novotel Schiphol Airport in Badhoevedorp en heeft ook Sunparks weer bungalows beschikbaar gesteld. DEB Benelux heeft DEB Instant foam geleverd, zodat de hygiënemaatregelen optimaal konden worden ingezet. Het concept is dat alles in natura gaat en er geen geldstroom is binnen de organisatie.


CF Beachdance is niet alleen voor mensen met CF maar dit jaar letterlijk toegankelijk voor iedereen, dus ook mensen met een functiebeperking. De Gemeente Bloemendaal heeft CF Beachdance als decor ingezet voor de introductie van de nieuwe strandrolstoel waarmee mensen zelfs het water in kunnen. Ook was er een invalidentoilet aanwezig welke door de Gemeente is betaald. Een aantal mensen heeft door deze voorzieningen ook een onvergetelijke dag gehad; een deelnemers wist te vertellen dat ze “door het gebruik van de strandrolstoel weer had kunnen zwemmen na 10 jaar!”


Een team van Core Creative Media, bestaande uit fotografen Herman van Gestel, Youri Swanenberg en Diana de Mol en filmer Jaap van Baarle hebben belangeloos onder supervisie van eigenaar/directeur Leen Schaap een reportage gemaakt die binnenkort op een speciale website te zien zal zijn.

Flyer 2010

flyer2010