Beste CF Beachdancer,

In het verleden is tijdens de FOK zomerkampen onderzoek gedaan waaruit bleek dat er een kans bestaat op overdracht van de Pseudomonas bacterie tussen patiënten. Wat we nog niet goed weten is hoe het zit tijdens eendaagse openlucht- evenementen zoals CF BeachDance.
In 2006 is een proef- onderzoek gedaan tijdens CFBeachDance, maar door het kleine aantal deelnemers is het niet goed mogelijk geweest om een betrouwbare uitspraak te doen over de kans op overdracht van Pseudomonas. Omdat hier nog zo weinig over bekend is, is het voor artsen lastig om aan patiënten (en hun ouders) advies te geven over het bezoeken van buitenactiviteiten en evenementen waar meerdere CF patiënten aanwezig zijn.
Om een goed advies te kunnen geven aan CF patiënten over evenementen in de buitenlucht is het belangrijk om tijdens CFBeachDance de overdracht van Pseudomonas te onderzoeken. Dit jaar willen we daarom een groter onderzoek gaan doen. Bij de mensen die hieraan mee willen doen zal tijdens CFBD bij aankomst én bij vertrek een sputumkweek en een korte vragenlijst af worden genomen, dit neemt slechts enkele minuten in beslag. Drie maanden na CFBD wordt de deelnemers gevraagd om per post nogmaals een sputumkweek op te sturen.
Omdat het voor de medische wetenschap belangrijke informatie is willen we hier graag iets tegenover stellen… Alle deelnemers krijgen een leuke verrassingstas en bij vertrek een heel bijzonder aandenken aan CFBeachDance 5th Edition!!
Als je aan dit onderzoek mee zou willen doen of wanneer je er eerst meer over wilt weten kun je je gegevens op www.cfbeachdance.nl invullen. Je krijgt dan per post een informatiebrief thuis waarin het onderzoek uitgebreid wordt uitgelegd.
Wij hopen natuurlijk op een zo groot mogelijk aantal deelnemers want hoe meer mensen meedoen, hoe duidelijker de resultaten!!

Vriendelijke groeten,
Lisanne van Zoom en Veronica Miltenburg.

Mede namens,
Rosa van Mansfeld en Lieke de Vrankrijker (arts-onderzoekers UMC Utrecht)

Archief